Therapie na seksueel misbruik

Neem liefdevol de regie over je leven terug en begin met praten

'Ach.. Ik heb er niet zoveel last van...'

‘Zo erg is het niet wat ik heb meegemaakt.’

 ‘Niemand hoeft het te weten.’

 ‘Als ik dit of dat niet had gedaan… dan was het vast niet gebeurd.’ 

‘Wat zullen anderen wel niet van me denken als ze het weten?’

 ‘Wat als mensen me niet geloven?’ 

‘Wat als ze zeggen dat het mijn schuld is?’ 

‘Het is al zo lang geleden, nu moet ik er maar eens overheen zijn.’

Ben jij ook zo klaar met deze terugkerende gedachtes? En wil je echt verder met je leven? Dan is het tijd om je eigen keuzes te maken en het leven te leiden dat jij wil!

Verwerking seksueel misbruik

Doorbreek het geheim

'Jullie weten iets niet van mij.' Komt dit je bekend voor? Het geheim sluimert door je leven en ondanks dat je er niet vaak aan denkt, word je op (onverwachtse) verschillende momenten ermee geconfronteerd. Ben je klaar met het wegstoppen? En ben je er klaar voor om de gevolgen van misbruik onder ogen te zien?

Reken af met...

Schuld en schaamte. Schuld en schaamte zorgen ervoor dat je niets vertelt of er zo min mogelijk over spreekt. Met eenzaamheid als gevolg. Een 'handige' methode die je misschien wel inzet is bagetaliseren: zo erg was het allemaal niet. Als overlevingsstrategie heb je je gevoelens veilig weggestopt. En wat nou als je het luikje opent? Kan je het dan niet meer dicht doen? Maar weet dat je deze strategie altijd weer in kunt zetten. Je bent ijzersterk; je hebt de situatie(s) overleefd. Als geen ander begrijp ik hoe spannend de eerste stap kan zijn, maar weet dat het loont.

Delen is helen

Misschien vind je het makkelijker om er voor anderen te zijn en naar hen te luisteren in plaats van jezelf kwetsbaar op te stellen? Maar juist door je open te stellen en kwetsbaar te zijn, verbind je je met de ander en kan je ervaren hoe het is om steun te ontvangen. Steun die je zo gemist hebt. Een waardevol boek die ik je kan aanraden is 'De kracht van kwetsbaarheid' van Brené Brown.Hallo eigenwaarde!

Tijdens therapie neem je de regie over je eigen leven terug:

- Je bevrijdt jezelf van de zwaarte van het 'geheim' en de invloed van de dader.
- Je leert kennen wat jij wil in je leven.
- Je geeft grenzen aan zonder schuld en schaamtegevoel.
- Je voelt wat jij voelt en durft dit uit te spreken.
- Je ervaart balans in het geven en nemen.
- Je geeft betekenis aan je ervaring.

Leef je leven vrij en zoals jij het wil!
3 Gouden tips voor verwerking van seksueel misbruik

Tip 1: Pak de macht terug! 

Over wat je hebt meegemaakt, had je geen controle, maar wel wat je ermee doet. En ondanks dat het lijkt alsof jij controle hebt over het ‘geheim,’ omdat je het met niemand deelt, kost het voor jezelf houden (onbewust) veel energie. Want door het wegdrukken van je ervaring, heeft het juist controle op je. Wanneer je het stilzwijgen doorbreekt, kom je voor jezelf op! 

Ken je iemand in je omgeving die je vertrouwt, waarvan je inschat dat hij/zij liefdevol en met begrip reageert, maar die het ook voor zichzelf kan houden? Dan is dat een geschikte persoon om het tegen te vertellen. Vind je dat te spannend? Schrijf een brief. Dan kun je altijd besluiten om hem voor te lezen of te geven.

Tip 2: Ontmoet lotgenoten!

En ervaar dat je niet alleen bent. Lees blogs, boeken, programma’s van slachtoffers van seksueel misbruik. En als je tranen voelt opkomen, omdat je iets herkent, verwelkom ze. Wees lief en mild voor jezelf, want wat je hebt meegemaakt is al pijnlijk genoeg. Bovendien door te huilen reinig je je hart.

Een fijn en praktisch boek dat je kan ondersteunen bij je verwerking is het boek ‘Helen van seksueel misbruik: het trauma voorbij’ van I. Meeuwsen. Ook kan het zinvol zijn om het boek aan degene te geven die van jouw situatie op de hoogte is.

Tip 3: Vier je overwinningen!

Elke stap die je in je verwerking zet, hoe klein het voor je gevoel ook is, is een overwinning. Wees trots op jezelf! Je zet stappen die je nooit voor mogelijk had gehouden. Echt, dat doe je super goed. En weet dat met iedere stap je eigenwaarde groeit, je meer jezelf wordt en je uiteindelijk lichter zal voelen. 

Wil je dit proces liever doorlopen met een ervaringsdeskundige van seksueel misbruik en therapeut? Als ervaringsdeskundige weet ik hoe moeilijk het kan zijn om het misbruik en de gevolgen ervan onder ogen te komen. En de gevoelens te voelen. Maar ik heb ervaren hoe het is om beter in mijn vel te zitten, me verlost te voelen van oude ballast en hoe fijn het is om zelfregie te hebben. 

Als holistisch therapeut bied ik je tijdens je verwerkingsproces een steun in je rug aan. Vanuit compassie luister ik naar je ervaringen en zal verschillende methodes inzetten waardoor je weer fijner in je vel gaat voelen.

Ja! Mijn verwerkingsproces start nu.

Sessie: 90 euro

Tijd: 60 minuten

Wanneer: Donderdag 18.00 – 22.00 uur 

                    Andere dagen en tijden in overleg 

Waar: Pampuslaan 141  Weesp