Begeleiding voor verlies rondom zwangerschap

Zo klein, het gemis zo groot. 

Zwangerschapsverlies

De test is positief! Vanaf dat moment verandert je toekomst. Je wordt (weer) ouder! Je fantaseert over hoe je kindje eruit ziet, over de inrichting van het kamertje en nog veel meer. Maar dan gaat het mis en is de weg onomkeerbaar. Je verliest je kindje door een miskraam of een stilgeboorte. Of wellicht heb je om persoonlijke of medische gronden de zwangerschap beeindigd. Wat een impact;  een groot verlies, een ingrijpende verandering. 

Rouw volgt. Maar hoe ga jij met rouwverwerking om? Welke rituelen werken voor jou? Bij wie kun je terecht? En hoe kun je in contact blijven met je partner en toch je eigen verdriet hebben? 

Maar ook: Hoe kun je er voor je kind(eren) zijn? Hoe ondersteun je hen bij dit proces?

Zonder liefde is er geen rouw

Geef erkenning

Je rouw mag er zijn. Het kan soms erg prettig zijn om je gevoel even weg te stoppen en je aandacht op iets anders te richten, net als dat het heel fijn kan zijn om bewuste momenten te kiezen dat het er wel mag zijn.

Deel

Je verhaal delen werkt helend. Bij mij kan je je ervaring en emoties delen waarbij ik luister met compassie. Daarnaast komen praktische tips langs om om te gaan met dagelijkse confrontaties, zoals de eerste keer kraamvisite, een aankondiging van een zwangerschap, een uitnodiging voor een babyshower etc.

Stel de toekomst bij

Je toekomst is niet meer hetzelfde. Het kan moeilijk zijn om dat te accepteren, omdat je het zo anders had gewild. Wanneer je bijstelt, betekent dat niet dat je alles maar moet vergeten. Juist het bedenken van een ritueel kan je helpen. Bv. een aandenken, of een jaarlijkse herdenking.Geef betekenis

Misschien kun je er nog nauwelijks wat bij voorstellen, maar er komt een moment dat je betekenis aan je ervaring wil geven. Een betekenis die voor jou werkt.

Weer lekker in je vel zitten?

Op het verlies van je kindje kun je je niet voorbereiden. Je krijgt met zoveel verschillende gevoelens; boosheid, verdriet, teleurstelling, wanhoop, eenzaamheid, frustratie, schuldgevoel, te maken. Maar ook vermoeidheid en fysieke klachten kun je ervaren. Soms voel je heel veel en soms helemaal niets. Alles mag er zijn. Gevoelens willen door je heen stromen zodat je je weer evenwichtig kunt voelen en er ruimte ontstaat voor nieuwe ervaringen. 

 

 

Je begrepen voelen?

Het kan lastig zijn om je verhaal te delen. Soms reageert je omgeving niet zoals je zou willen; valt er een ongemakkelijke stilte, krijg je pijnlijke reacties of ongevraagd advies. Op het praten over miskramen, stilgeboorte en het verlies van een kindje heerst helaas nog veel taboe. Je omgeving is alweer door gegaan met zijn leven, maar voor jou is dat een stuk lastiger. 

Je verlies een plek geven?

Heb jij onlangs of enige tijd geleden je kindje verloren tijdens of na de zwangerschap? Heb je een of meerdere miskramen meegemaakt? Een stilgeboorte? Of  zwangerschaps beeïndiging om persoonlijke of medische redenen? Loop je vast in je rouwproces? Heb je lichamelijke klachten? 

Je kunt bij mij terecht voor miskraambegeleiding en voor al het verlies rondom zwangerschap. Als holistisch therapeut bied ik zorg op maat en zet ik onder andere de reikimethode in om je weer fijner in je vel te laten voelen.

Ja, ik wil in mijn kracht staan!

Sessie: 90 euro

Tijd: 60 minuten

Wanneer: Donderdag 18.00 – 22.00 uur

Waar: Pampuslaan 141  te Weesp