Module 1: Het rouwproces

Cursus Verwerking van zwangerschapsverlies

Hoe verloopt het rouwproces?

Een rouwproces verloopt bij iedereen anders en er is geen vaste volgorde. De eerste schrik, ongeloof, verdriet, schuldig voelen, boosheid zijn emoties die afwisselen. Het kan zo oneerlijk voelen dat de wereld door draait en dat de jouwe stil staat. Het verdriet kan zo intens zijn dat je dagenlang je bed niet meer uit wil komen. Tegelijkertijd kunnen er ook momenten zijn waarop je voor het eerst lacht en dat je daarover schuldig voelt, want hoe kan je lachen terwijl je je kindje zo mist? Aan het begin vergeet je van alles, onthoud je geen gesprekken. Dat komt omdat je ‘werkgeheugen’ ook wel ‘korte termijn geheugen’ volledig in beslag wordt genomen door de rouw. Het komt wel weer goed, maar nu even nog niet. 

Langzaamaan zullen fijne momenten zich aandienen, die licht aanvoelen, waarbij je eventjes plezier hebt om vervolgens weer niet lekker in je vel te zitten, verdrietig te zijn. Deze momenten wisselen elkaar af waarbij je zult merken dat de momenten dagen worden. En als je in zo’n fijne flow zit, kan ook ineens het verdriet je overvallen. Vecht er niet tegen, laat het gebeuren. Hoe meer jij jezelf toestaat om te rouwen, hoe meer er weer ruimte komt voor lichtheid en plezier. 

Het rouwproces van een vrouw

Het rouwproces van een man

Meer horen over het perspectief van een man?

Luister dan deze podcast aflevering met Philip. Philip blikt 25 jaar later terug op de keuze zwangerschapsafbreking. Hij vertelt over hoe hij het verdriet wegstopte en geeft daarbij een belangrijke les mee. Klik hier om de aflevering te beluisteren. 

Je schuldig voelen...

Je schuldig voelen bij zwangerschapsafbreking of bij een stilgeboorte omdat je denkt dat je wat anders had kunnen doen, omdat je het niet door had of omdat je er te laat bij was. Weet dat heel veel vrouwen zich schuldig voelen. Zich afvragen wat ze hadden kunnen doen om dit te voorkomen? Mocht je iets van schuld gevoel hebben dan is onderstaande fragment helpend om het lichter te maken. Om je een ander perspectief te bieden. 

Lieve mama, stop met je schuldig voelen

Echt. Het heeft geen zin om boos te zijn op jezelf of steeds te denken had ik maar niet…. Of je gekozen hebt voor zwangerschapsafbreking of je kindje voortijdig is overleden, je kon er NIETS aan doen. Je had niet iets anders kunnen doen… Dit is je overkomen. En je mag hierom boos zijn, maar niet op jezelf. Boosheid op jezelf brengt je nergens, je mag juist nu liefdevol en compassievol zijn met jezelf. Jezelf vertroetelen.  

Stukjes uit mijn dagboek

Hieronder volgen een aantal dagboekstukken. Zodat je kunt horen hoe het in het moment was toen ik het schreef. Het eerste moment kort na de bevalling. Het tweede stukje gaat over onze relatie. Het derde stukje over zes maanden later en het laatste stukje bij elf maanden. 

 

Rouw gaat met ups and downs. Als de eerste heftige storm is gevoeld, kun je je weer een stuk beter voelen om vervolgens een paar uur later of een paar dagen later, weer helemaal in een fikse windvlaag te zitten. Naar mate de tijd verder gaat, er veel tranen zijn gelaten, worden de dagen steeds langer en ook dat je je beter voelt. 

Dagboek stukje: kort na de bevalling

Dagboek stukje: de relatie

Dagboek stukje: 6 maanden later

Dagboek stukje 11 maanden later




Een vraag die je echt kan bezighouden is... 'Wanneer ga je weer werken?'

Een andere lastige vraag is.... 'Heb je kinderen?' En ook de vervolgvraag 'Hoeveel kinderen heb je?'

Tsja, na nu bijna vijf jaar, voel ik op zijn tijd deze vraag binnenkomen. Mijn innerlijke stem voegt bijna altijd achter het antwoord ‘Twee’, het woord ‘Levende kinderen’ toe. Soms betrap ik mezelf dat ik wel eens zeg dat ik een boys mom ben. Zo voelt het ook wel vaak, omdat ik in de jongens energie zit. En dan hoor ik mijn innerlijke stem zich er ook altijd mee bemoeien: ‘Nee Gien dat klopt niet, je bent geen boys mom.’ 

Reflectievragen

Een moment voor jezelf om bij je gevoel te komen waarbij alles er mag zijn?

Je bent welkom in mijn praktijk in Landsmeer. Online is ook een prima optie en de sessie zal via Zoom verlopen.


Wanneer: maandag of dinsdag
Tijd: 60 min.

Investering: 135 euro incl. BTW (particulieren)

Veel werkgevers vergoeden bij het reintegratie traject coaching. Je kunt bij je werkgever een aanvraag doen voor een pakket van vijf sessies voor 949  excl. BTW.