13. Het effect van een miskraam op je relatie
Het effect van een miskraam op een relatie is diepgaand. Mannen en vrouwen gaan vaak anders om met rouw, wat kan leiden tot uiteenlopende ervaringen en gevoelens binnen de relatie. Wat kan leiden tot eerst diepgaande verbinding om vervolgens afstand te voelen die je nog niet eerder zo gevoeld hebt en hoe je hier weer uit komt.
Het eerste effect van een miskraam op je relatie:
Gedeelde pijn en verbinding
De eerste fase is de pure emotie, die zich voordoet zodra jullie het verdrietige nieuws vane en miskraam te horen of te zien krijgen. De shock, het ongeloof en de pijn in je hart. Beide voelen jullie dit, en vaak zie je het terug in elkaars ogen. Voor veel stellen voelt dit als een periode van diepe verbinding. Samen hebben jullie het verlies, de pijn en de teleurstelling te verwerken. Jullie hadden samen je kindje gewenst, samen was er blijdschap bij de positieve test, en nu delen jullie het verlies.
Daarnaast is er de praktische kant van het verlies Wat gaan we doen om het fysiek los te laten? Wie lichten we allemaal in? Maar ook vragen zoals ‘Wat gaan we met ons kindje doen? Geven we ons kindje een naam?’ kunnen zorgen voor intensieve gesprekken, gezamenlijke huilmomenten en een gevoel van gedeelde pijn.
Het tweede effect op je relatie: Van verbinding naar afstand
Maar dan volgt vaak een andere fase. Dit kan soms al na een week gebeuren, wanneer de rollercoaster van emoties wat is gaan liggen. Je partner heeft geen last van fysieke ongemakken daardoor wordt hij niet constant aan het verlies herinnerd. Hij pakt zijn leven weer op: gaat aan het werk, sporten, of met vrienden afspreken. Jij daarentegen hebt misschien meer tijd nodig om (fysiek) te helen. Je energie is nog niet hetzelfde en je voelt de leegte die het verlies met zich meebrengt.
De intense verbinding die jullie samen voelden, lijkt nu minder sterk. De afstand tussen jullie kan groter worden, en het ontbreken van dezelfde reacties van je partner kan je eenzaam of alleen doen voelen met je verdriet. Je mist de verbinding die je eerder had. Misschien voel je zelfs jaloezie, omdat je partner er minder mee lijkt te worstelen of omdat jij nog met de fysieke nasleep van het verlies zit.
Rouwen is een individueel proces
Schrik niet van deze gevoelens. Het is volkomen normaal. Rouwen is een individueel proces, en zelfs in een relatie kan het je beiden op verschillende manieren raken. Wanneer je zwanger bent, is er al direct liefde voor het kindje. Misschien was je je daar nog niet helemaal van bewust, maar rouw is niets anders dan liefde. Zonder liefde is er geen rouw. Je partner heeft ook een band met jullie kindje, die vaak groeit naarmate hij foto’s of echo’s ziet, of het kindje voelt bewegen. Maar mannen rouwen vaak anders. Ze voelen verdriet, machteloosheid, en zelfs jaloezie naar andere koppels die wel een gezond kindje krijgen. Het kan voor hen moeilijk zijn om dit te delen, omdat ze vaak de behoefte hebben om sterk te blijven voor hun partner, in de overtuiging dat ze jou moeten beschermen. Dit is vaak een oplossingsgerichte houding.
Maar wat kun je doen als je merkt dat de verbinding ontbreekt?
Als je boos bent, je verdriet alleen draagt en je toch het gevoel hebt dat je je gevoelens wilt delen en de verbinding wil versterken?
- Wees open over je behoeften – Geef je partner duidelijk aan wat je nodig hebt, zonder verwachtingen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik heb nu een knuffel nodig, ik voel me verdrietig en alleen,” of “Ik wil graag over ons kindje praten.” Door dit uit te spreken, geef je je partner de kans om je te steunen op de manier die jij nodig hebt.
- Zoek steun van anderen – Luister naar podcastafleveringen van vrouwen die hetzelfde verlies hebben meegemaakt. Dit kan je helpen om te begrijpen dat je niet alleen bent in je verdriet. Een podcast zoals “Het taboe doorbreken rondom miskramen, stilgeboorte en ander zwangerschapsverlies” kan een bron van troost zijn.
- Zoek een empathische vriendin of expert – Het kan heel waardevol zijn om je verhaal te delen met iemand die echt luistert en je emoties serieus neemt. Iemand bij wie je je diepste gevoelens kunt tonen zonder oordeel. Lees hier meer over in deze blog ‘Waarom een ervaringsdeskundige als therapeut een grote meerwaarde is.’
- Vraag je partner naar zijn gevoelens – “Waar sta jij nu in je verliesproces?” Het kan helpen om te vragen of er momenten zijn waarop hij zich boos, verdrietig, jaloers of machteloos voelde. Dit opent de deur naar een eerlijk gesprek en kan helpen om de afstand tussen jullie te verkleinen.
- Ga samen leuke dingen doen – Het klinkt misschien moeilijk, maar probeer samen activiteiten te ondernemen die ruimte bieden voor zowel verdriet als plezier. Dit hoeft niet altijd iets groots te zijn, maar gewoon samen zijn, iets leuks doen, kan nieuwe energie en verbinding brengen, ook al voelt het misschien niet vanzelfsprekend op dit moment.
Rouw is complex, maar het kan de relatie ook versterken. Het delen van pijn, verdriet en herinneringen kan je dichter bij elkaar brengen en helpen om samen opnieuw verbinding te vinden. Maak tijd voor elkaar, heb geduld, begrip en wees lief voor jezelf zodat het effect ‘afstand’ op je relatie na een miskraam niet blijvend is.
Misschien is de blog ‘Het belang van contact maken met je baarmoeder na een miskraam‘ ook wat voor jou?
Review miskraambegeleiding
“Mijn miskraambegeleiding bij Gina was ontzettend waardevol en heeft me geholpen in het rouw- en verwerkingsproces na twee miskramen. Ze kwam snel bij mijn emoties en hielp me om deze weer te voelen. Daarnaast weet Gina veel over de lichamelijke kant van miskramen, wat me echt heeft geholpen. De podcasts en healing waren ook heel waardevol. Ik zou Gina absoluut aanraden als therapeute als je je verlies nog niet hebt verwerkt.” Joke
Ja wil graag een afspraak
Investering
Sessie: 135 euro
Tijd: 60 minuten
* Mail me voor het zakelijk tarief. Als werknemer heb je meerdere opties om coachingsessies vergoed te krijgen. Werkgevers zijn vrijwel altijd bereid om coachingstrajecten te vergoeden. Hiervoor zijn opleidings- en ontwikkelbudgetten beschikbaar.
- Wanneer: Maandag en dinsdag
- Waar: Harpoenier 18 Landsmeer (Nabij Amsterdam Noord S117) of ONLINE