9. Hoe kun je de uitgerekende datum na een miskraam vormgeven?

Zoals ik in mijn vorige blog ‘Uitgerekende datum van een miskraam’ schreef, merk je misschien dat de uitgerekende datum na je miskraam dichterbij komt. Of je nu opnieuw zwanger bent of niet, die datum blijft bijzonder. Voor veel vrouwen is het een datum die je niet snel zult vergeten, vooral omdat je allerlei fantasieën al had rond deze datum. Het is daarom goed om stil te staan bij deze dag en te bedenken hoe je deze wilt invullen.

Hoe mooi zou het zijn als je op de uitgerekende datum een ritueel bedenkt ter ere van je verloren kindje? Zo’n ritueel kan helpen om de emotie rondom deze datum te verwerken en het voelt vaak als een manier om je verdriet een plek te geven. In deze blog deel ik enkele voorbeelden die ik heb meegemaakt met vrouwen uit mijn praktijk. Ik hoop dat deze voorbeelden je kunnen inspireren.

Voorbeeld 1: Sophie’s ritueel op de uitgerekende datum

Een eerste voorbeeld komt van Sophie, die bij mij een sessie had geboekt om opnieuw contact te maken met haar baarmoeder en samen wilde nadenken over hoe ze de uitgerekende dag kon vormgeven. Ze wilde zich goed voorbereiden op de uitgerekende datum van haar miskraam kindje (6 weken zwangerschap). Toen we de datum bespraken, vroeg ik haar: “Valt het op een werkdag?” Sophie antwoordde bevestigend. “Ga je dan ook werken?” vroeg ik verder. Ik zag aan haar dat ze nog niet had nagedacht over de mogelijkheid om vrij te nemen. Ik raadde haar aan om die dag vrij te nemen: “Het is vaak fijn om jezelf die ruimte te geven. Je hebt misschien al een paar dagen van tevoren de spanning opgebouwd en die dag kan emotioneel zwaar zijn. Het kan heel waardevol zijn om die dag voor jezelf te nemen.”

Later vertelde Sophie me trots dat ze die dag inderdaad vrij had genomen. Ze voelde zich opgelucht en kon de dag in alle rust beleven. Ze vertelde me hoe ze de dag had ingevuld: samen met haar vriend ging ze naar een bosrijke omgeving waar ze een rustig plekje vonden om samen te zijn. Sophie had een brief geschreven naar haar kindje, waarin ze hem bedankte voor alles wat hij haar had gebracht. Ze staken een kaarsje aan, luisterden samen naar een speciaal liedje, en gaven op die manier de dag betekenis. Sophie zei later via WhatsApp: “Dat was zo fijn en ontroerend. We hebben het liedje afgespeeld dat jij me liet horen. Echt, dankjewel daarvoor!” Het liedje dat Sophie bedoelt is “O, I Love You” van Essie Jain.

Voorbeeld 2: Uitgerekende dag van Noor’s  stilgeboorte

Een ander voorbeeld komt van Noor, die een stilgeboorte ervaarde met 18 weken zwangerschap. Ze besloot om de dag te gebruiken voor zelfzorg en reflectie. Overdag ging ze aan de slag met haar zwangerschapsdagboek, dat ze omvormde tot een plakboek. Ze plakte foto’s van de echo’s, haar zwangere buikfoto’s en foto’s van haar en haar man tijdens hun uitjes. Zelfs de foto’s van daarna, toen ze haar verdriet met anderen deelde, kregen een plek.  In de avond, toen haar man van zijn werk terugkwam, voelde Noor zich enerzijds verdrietig dat hij moest werken, maar anderzijds gaf het haar de ruimte om even alleen te zijn met haar gevoel. Samen maakten ze een strandwandeling en sloten de dag af met een etentje.

Noor deelde later haar ervaring: “Het heeft me echt geholpen dat ik dinsdag vrij was. Alles wat ik wilde doen, kon ik rustig doen. Dinsdagochtend heb ik de foto’s bekeken en uitgekozen voor het fotoboek. Dat raakte me echt. Daarna ben ik toch even gaan sporten en heb ik rustig aan gedaan. Tijdens het etentje hebben we het echt over ons zoontje gehad. Het was een mooie dag. En ergens ben ik ook wel opgelucht dat deze datum nu achter de rug is.”

Voorbeeld 3: Ritueel met bootjes op de uitgerekende dag van Chloé

Bij Chloé, stilgeboren met 20 weken zwangerschap, besloten we iets heel anders te doen. We (Hyun, Noé (onze zoon destijds 2,5 jaar) en ik) knipten en vouwden drie kleine bootjes, die we daarna versierden. Hyun en ik schreven boodschappen op de bootjes voor Chloé, en Noé had ze met veel liefde versierd. We fietsten door de regen naar een speciaal plekje, waar we de bootjes in het water lieten drijven. Het feit dat het regende, voelde heel bijzonder, alsof de wereld met ons meehuilde. Daarna deden we iets leuks met Noé, zodat we niet de hele dag in verdriet zouden blijven zitten.

Voorbeeld 4: Intiem diner voor Vesper

In het geval van Vesper, die een miskraam had na 14 weken, kozen we voor een intiem ritueel met Hyun. We brachten de kinderen naar opa en oma en gaven elkaar de opdracht om voor elkaar te koken, zodat we een intieme sfeer van verbinding konden creëren. We spraken af om een viergangendiner te maken, waarbij we elkaar zouden verrassen met gerechten. Tijdens het diner reflecteerden we op onze gevoelens met vragen zoals: “Hoe kijk je terug op de afgelopen periode? Wat voel je nu? Wat heeft deze ervaring je gebracht? En wat willen we achterlaten?” De antwoorden schreven we op en verbrandden deze als symbolisch gebaar.

Wat ik later naar een vriendin schreef, vat de ervaring mooi samen: “In de avond waren we echt even met z’n tweeën, met een traan en een lach. Het was fijn om voor elkaar een gang te koken. Hyun gaf aan dat hij soms zo graag zou willen dat hij op zulke momenten mee zou kunnen huilen en we alles samen konden delen, maar dat hij dat niet altijd voelt. Het was fijn om te horen wat er in hem omgaat, naast dat hij me op zo’n moment troost. Ik voel me opgelucht dat deze datum nu achter ons ligt.”

Opluchting na de uitgerekende datum

Zoals je kunt zien, is opluchting een emotie die vaak gedeeld wordt door vrouwen na de uitgerekende datum. Het voelt als een soort afsluiting en bevrijding. Als je de datum goed hebt voorbereid en een ritueel hebt gekozen, kan dit je helpen om de dag betekenis te geven en het verdriet een plek te geven.

Als je jezelf afvraagt: “Hoe wil ik deze dag vormgeven?” kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Met wie wil ik deze dag doorbrengen?
  • Waar wil ik een moment creëren om stil te staan bij mijn kindje?
  • Wat heb ik nodig om deze dag te beleven?

 

Mocht je behoefte hebben om over de uitgerekend datum verder te praten of te brainstormen, dan ben je van harte welkom in mijn praktijk. Ik help je graag verder!

 

Lees hier de volgende blog ‘Vertel ik over mijn miskraam op het werk?’ 

Ja ik wil graag een afspraak

Investering

Sessie: 135 euro

Tijd: 60 minuten

* Mail me voor het zakelijk tarief. Als werknemer heb je meerdere opties om coachingsessies vergoed te krijgen. Werkgevers zijn vrijwel altijd bereid om coachingstrajecten te vergoeden. Hiervoor zijn opleidings- en ontwikkelbudgetten beschikbaar. 

  • Wanneer: Maandag en dinsdag 
  • Waar: Harpoenier 18 Landsmeer (Nabij Amsterdam Noord S117) of ONLINE

Ontstaan 'Be Gentle Mama' miskraam selfcare pakket

Een moment van rust en herstel voor jou

Tijdens mijn eigen verliesproces van ons zoontje Vesper, die we na 14 weken zwangerschap moesten verliezen, heb ik al mijn ervaring en therapeutische methoden ingezet om mijn eigen verwerking vorm te geven. Terwijl ik werkte aan mijn eigen heling, kwam ik tijdens het maken van een podcast-aflevering op een gedachte: “Dit zou zo helpend zijn voor andere vrouwen. Dat je op je eigen tijd iets kunt doen wat je helpt om meer rust te ervaren, zonder afhankelijk te zijn van iemand anders.”

En toen dacht ik: Waarom ga ik dit niet zelf samenstellen?

Dat moment leidde tot de creatie van het Miskraam Selfcare Pakket. Ik kan me zo goed indenken hoe belangrijk het is om actief bezig te zijn met je herstel en verwerking, op de momenten die voor jou het beste uitkomen. Of je verlies nu recent is of al enige tijd geleden, dit pakket biedt je de ruimte om in je eigen tempo te helen.

Het is een cadeau van liefde voor jezelf, precies op het moment dat jij het nodig hebt.

Liefs, Gina