Podcast Taboes doorbreken

In deze podcast bespreek ik levenservaringen zoals miskramen, zwangerschapsafbreking, stilgeboorte, verlies van een kindje na de zwangerschap, die meer (dag)licht kunnen gebruiken; die vaak vermeden worden. Maar waar je wel benieuwd naar bent! 

 

Welkom bij de Podcast ‘Taboes doorbreken’ waarbij de eerste serie afleveringen gaan over het krijgen van een miskraam, een stilgeboorte en het verlies van een kindje. Hoe ga je hiermee om als je dit overkomt? Hoe houd je hoop? Maar ook, wat als je slecht nieuws te horen krijgt tijdens een controle? Breek je de zwangerschap af wanneer dit nog kan of laat je het lot beslissen? Mijn gasten en ik praten open over onze ervaring, waarmee we andere hopen te steunen en te informeren.

Wil je geen aflevering missen? Abonneer je dan op SpotifySoundcloud of Google Podcasts

Bezoek je deze pagina op je mobiel? Dan zie je helaas de link bij de afleveringen niet staan. Om de afleveringen te beluisteren, kun je op bovenstaande linken klikken. (Ik hoop het probleem snel opgelost te hebben, excuus voor het ongemak)

2# Slecht nieuws bij de 20 weken echo: hoe kom je
tot de keuze 'zwangerschapsafbreking'?

Wat voor keuze zou jij maken: zwangerschapsafbreking of laat je het ‘lot’ beslissen? Slecht nieuws overkwam Eefje bij de 20 weken echo, ze is moeder van drie kinderen en haar oudste zoon Luuk is stilgeboren. In deze aflevering vertelt Eefje over deze periode en welke belissing zij nam.

Krijg je een meisje of een jongen? Is het eerste waar vele aan denken bij de 20 weken echo. Maar wat als je bij de eerste echo het hartje ziet kloppen, je de ‘gevarenzone van de drie maanden periode van een miskraam’ voorbij bent en je de baby misschien al via ‘plopjes’ voelt bewegen en je op weg bent naar de 20 weken echo? Waarschijnlijk ga je er grotendeels vanuit dat alles goed is. Het kleine stemmetje in je achterhoofd die zegt: ‘Wat als het niet goed is?’ druk je steeds weg. Maar dan wordt het stil in de echokamer… en krijg je het slechte nieuws. Dit overkwam Eefje bij haar eerste zwangerschap van zoontje Luuk. Luuk bleek een hartafwijking te hebben, maar wat precies de gevolgen zouden zijn, konden ze niet met zekerheid zeggen. Wat doe je dan? Breek je de zwangerschap af of laat je het ‘lot’ beslissen? Eefje neemt je mee in haar reis en geeft antwoord op de vraag: Hoe maak je de keuze voor ‘zwangerschapsafbreking’?

1# Hoop na meerdere miskramen en verlies baby

Hoe houd je na meerdere miskramen en het verlies van je baby hoop op het krijgen van een gezond kindje? Ruth is moeder van drie kinderen en weet hier alles van.

Soms lijkt het alsof iedereen gemakkelijk zwanger raakt en een gezond kindje krijgt, maar helaas is dit niet voor iedereen weggegelegd. De wens, het zwanger worden en een gezond kindje op de wereld zetten, kan een hobbbelige weg zijn met o.a. frustratie, verdriet, afscheid en eenzaamheid. Miskramen en babysterfte komen voor, maar ‘we’ praten er liever niet over. In deze aflevering gaan we er wel dieper op in, want hoe houd je hoop en hoe ga je met het verlies om? Ook wanneer je dochter van een maand oud sterft? Vandaag spreek ik met Ruth. Ruth maakte zes miskramen mee, verloor haar baby en is ook moeder van twee gezonde kinderen. Openlijk vertelt ze haar verhaal en geeft ze antwoord op de vraag ‘Hoe houd je hoop?’