Taboes doorbreken: podcast miskramen & zwangerschapsverlies

In deze podcast bespreek ik levenservaringen zoals miskramen, zwangerschapsafbreking, stilgeboorte, verlies van een kindje na de zwangerschap, die meer (dag)licht kunnen gebruiken; die vaak vermeden worden. Maar waar je wel benieuwd naar bent! En waar je misschien wel herkenning in wil.  

 

Welkom bij de Podcast ‘Taboes doorbreken’ waarbij de eerste serie afleveringen gaan over het krijgen van een miskraam, een stilgeboorte en het verlies van een kindje. Hoe ga je hiermee om als je dit overkomt? Hoe houd je hoop? Maar ook, wat als je slecht nieuws te horen krijgt tijdens een controle? Breek je de zwangerschap af wanneer dit nog kan of laat je het lot beslissen? Mijn gasten en ik praten open over onze ervaring, waarmee we andere hopen te steunen en te informeren. Luister nu deze openhartige podcast over miskramen, stilgeboorte, zwangerschapsverlies; het verlies van je kindje.

Wil je geen aflevering missen? Abonneer je dan op SpotifySoundcloud of Google Podcasts

Bezoek je deze pagina op je mobiel? Dan zie je helaas de link bij de afleveringen niet staan. Om de afleveringen te beluisteren, kun je op bovenstaande linken klikken. (Ik hoop het probleem snel opgelost te hebben, excuus voor het ongemak)

#7 Kan er uit het verdriet van een stilgeboorte en een miskraam ervaring ook wat moois ontstaan? (deel 1)

In deze zevende aflevering van de podcast ‘Het taboe doorbreken van miskramen, stilgeboorte, zwangerschapsafbreking en het verlies van je kindje’ gaat het allemaal even anders. Dit keer stel ik niet de vragen, maar Hyun Visser (mijn vriend). Dit geschiedde doordat Hyun alleen met mij een aflevering wilde opnemen om zijn verhaal te vertellen als hij eerst mij mocht interviewen.

Vandaar dat ik, moeder van een zoon (Noé, 4 jaar) en twee sterrenkindjes (Chloé, stilgeboorte bij 20 weken, en een miskraam bij 10 weken) je vandaag meeneem terug in de tijd. Want twee jaar geleden was daar ineens, vanuit het niets, een heftige pijnscheut in mijn buik. ‘Bandenpijn’ antwoordde Google en met deze wetenschap stapte ik mijn bed in. Niet wetende wat er midden in de nacht zou gebeuren.

Op dat moment was ik 20 weken zwanger en in die nacht werd onze dochter stilgeboren. Een intense tijd van rouw volgde. Maar na een jaar hadden we genoeg moed verzameld en werd ik even later weer zwanger. Helaas bleek deze zwangerschap van korte duur; we kregen een miskraam bij tien weken zwangerschap. Dit was wederom een enorme klap.

Nu een jaar later, geef ik antwoord op de vraag of er naast al het verdriet ook in het verlies een gouden sleutel te vinden is? In deze aflevering horen jullie meer over mijn ervaring met een stilgeboorte, maar ook of er voor mij in het verdriet iets moois verscholen zat. Klaar voor mijn verhaal? Luister nu deze aflevering! En houd de volgende aflevering in de gaten, want dan verschijnt Hyun’s verhaal. 

#6 Wanneer ben je aan een nieuwe zwangerschap toe nadat je een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, hebt gehad?

Ga je er weer gelijk voor of wacht je een aantal maanden af? Of misschien nog wel langer? En hoe weet je of je er weer klaar voor bent? En wat doet het ondertussen met je als je vragen krijgt van je omgeving zoals: ‘Ben je al zover?’ en ‘Ga je alweer naar het ziekenhuis?’

In deze aflevering neemt Hannah ons mee en vertelt ze alles over haar ervaring met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Hannah is moeder van twee dochters, Reina (5), Brenne (3) en een sterrenkindje die alle met behulp van een ICSI traject ter wereld zijn gekomen. Omdat het verlangen naar een derde kindje groot was, startten Hannah en haar partner met een nieuw ICSI traject. Toen Hannah heftiger ongesteld bleek dan normaal, dachten ze dat de poging mislukt was. Toch deden ze tegen beter weten in de geplande zwangerschapstest waarop een vaag streepje tevoorschijn kwam. Hoe was dit mogelijk? En wat betekende een vaag streepje?

Het ziekenhuis adviseerde om een week later de test opnieuw te doen. En ja hoor, een week later, was er een dikke vette streep te zien! Hannah was zwanger! Anderhalve week lang genoot ze van haar zwangerschap om vervolgens vanuit het niets intense pijn in haar onderbuik te voelen. Het ziekenhuis dacht aan een gekantelde eierstok en Hannah kon onmiddellijk komen voor een echo. Maar op de echo was geen kindje te zien. Later bleek de embryo zich op de verkeerde plek ingenesteld te hebben met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap tot gevolg. En daarmee ook een miskraam

Veel tijd om erover na te denken was er niet, Hannah moest geopereerd worden. Inmiddels zijn we een half jaar verder en is het gemis van haar sterrenkindje onderdeel van haar leven. Maar steeds vaker krijgt Hannah de vraag ‘Ben je alweer naar het ziekenhuis gegaan?’ Hoe is dit voor Hannah? En hoe reageert ze hierop? Hannah heeft een heel duidelijk beeld over wanneer ze er weer aan toe is. Zo wil ze zich sterk genoeg voelen om het ziekenhuis met alle herinneringen weer binnen te kunnen lopen. Benieuwd naar hoe ze hier nog meer over denkt? En mee omgaat? Luister nu deze aflevering!

#5 Hoe laat je je kinderwens los terwijl je zo verlangt
naar een kindje en elke poging mislukt? En kan dat
eigenlijk wel?

‘Laat het los, dan komt het vanzelf goed.’ Dit is het advies dat je te horen krijgt als je een kindje wil en elke maand voorbij kruipt zonder het gewilde plusje. Maar hoe laat je het dan los? En is dat wel haalbaar? Want als dat zo gemakkelijk zou gaan, dan zou toch elke vrouw dat onmiddellijk doen?

Zo ook voor Cheraldine, moeder van twee dochters, Ted (7) en To (1). Ze wilde niets liever dan een tweede kindje. En elke maand hield Cheraldine haar lichaam nauwkeuring in de gaten: Waren daar gevoelige borsten? Was dit een innestelingsbloeding? Voor de zekerheid toch maar even testen. Maar hoe hard Cheraldine ook haar best deed, na een jaar bleef een zwangerschap uit. Daarop zetten Cheraldine en haar man de stap naar het ziekenhuis. Er bleek met beide niets aan de hand te zijn, wel mochten ze een tijdje later starten met IUI. Maar na elke IUI poging brokkelde bij Cheraldine het vertrouwen in haar lichaam verder af en nam de frustratie toe. 

Toen ze zes IUI pogingen verder waren, rekten ze de grens nog wat meer op en begonnen aan IVF. Ondertussen kreeg Cheraldine regelmatig het advies ‘Laat het los. Ga wat leuks doen. Ga op vakantie.’ Maar overal waar ze heen ging, haar kinderwens liep met haar mee. Daarnaast merkte Cheraldine dat ze het proces nauwelijks deelde met vrienden. Bang dat ze zouden denken: ‘Daar heb je haar weer met haar verhaal’. Toen de tweede IVF poging ook mislukte, was de grens bereikt. Ondanks dat ze bijna de veertig aantikte, stopte ze met de ziekenhuisbehandelingen. Liet Cheraldine het toen los? Want een wonder gebeurde: Cheraldine raakte zwanger van To! Luister nu deze aflevering en kom erachter!

#4 Hoe verloopt het krijgen van een miskraam
en wat doet dit emotioneel en fysiek met je? (deel 2
Angelo & Maicke)

Maicke (32) en Angelo (34) wisten één ding zeker: wanneer ze alles voor elkaar zouden hebben, zouden ze samen een gezin starten. Maar het leven valt niet in alles te plannen; Maicke had endometriose en kreeg meerdere miskramen. Samen gaan ze met mij in gesprek en geven je inzicht hoe zij samen dit proces zijn aangegaan. 

‘We did it!’ Zeiden Angelo (34) en Maicke (32) tegen elkaar toen ze zwanger bleek en wel van een tweeling! Een onzekere periode van meerdere echo’s volgde, voordat het stel definitief slecht nieuws kreeg; de tweeling had zich niet verder ontwikkeld. De verwerking startte en ondertussen deden ze een nieuwe poging. Na een eerste goede echo tijdens Corona tijd waarbij Angelo niet mee mocht de kamer in, viel bij de tweede echo ‘de wereld onder hun voeten vandaan.’ 

Wat doet het krijgen van meerdere miskramen met Maicke en Angelo? En hoe zijn ze er samen doorheen gekomen? In deze aflevering ga ik met hen beide in gesprek, waarbij zij hun ervaring  delen en meerdere tips geven. Eén daarvan blijkt echt hun kracht: ‘Kies bewust momenten om er samen over te hebben.’ Daarnaast hebben ze nog een gouden tip hoe je het onderwerp miskraam bespreekbaar maakt. Momenteel is Maicke 20 weken zwanger en groeit hun vertrouwen met iedere week.

#3 Hoe verloopt het krijgen van een miskraam
en wat doet dit emotioneel en fysiek met je? (deel 1)

Denk jij bij het krijgen van een miskraam ook aan het afstoten van een vruchtje, een bloeding en door naar de volgende ronde? Vaak gebeurt er zoveel meer. Hoe gaat het proces van een miskraam? En wat doet dit met je? Marjolein is mijn eerste gast die hier op inzoomt. 

Is een bloeding tijdens het eerste semester van je zwangerschap een waarschuwing dat je een miskraam krijgt? Het kan, maar het hoeft niet. Wanneer het je overkomt, schrik je je wezenloos en neemt de onzekerheid het over: ‘Is het mis?’ ‘Leeft het nog?’ Dit gebeurde Marjolein, een echte jongensmama van 2, tijdens het stofzuigen bij zes weken zwangerschap.

Maar op de echo bleek er niets aan de hand. Er was zelfs een logische verklaring voor. Marjolein had daarvoor baarmoederhalskanker gekregen, waardoor haar baarmoederhals ingekort was.  Gerustgesteld vertrok Marjolein naar huis, want er zou bij 12 weken een oplossing komen. Een tijdje later, bij 8 weken zwangerschap, spatte haar droom alsnog uit elkaar, een miskraam. En toen begon haar proces.

2# Slecht nieuws bij de 20 weken echo: hoe kom je
tot de keuze 'zwangerschapsafbreking'?

Wat voor keuze zou jij maken: zwangerschapsafbreking of laat je het ‘lot’ beslissen? Slecht nieuws overkwam Eefje bij de 20 weken echo, ze is moeder van drie kinderen en haar oudste zoon Luuk is stilgeboren. In deze aflevering vertelt Eefje over deze periode en welke belissing zij nam.

Krijg je een meisje of een jongen? Is het eerste waar vele aan denken bij de 20 weken echo. Maar wat als je bij de eerste echo het hartje ziet kloppen, je de ‘gevarenzone van de drie maanden periode van een miskraam‘ voorbij bent en je de baby misschien al via ‘plopjes’ voelt bewegen en je op weg bent naar de 20 weken echo? Waarschijnlijk ga je er grotendeels vanuit dat alles goed is. Het kleine stemmetje in je achterhoofd die zegt: ‘Wat als het niet goed is?’ druk je steeds weg.

Maar dan wordt het stil in de echokamer… en krijg je het slechte nieuws. Dit overkwam Eefje bij haar eerste zwangerschap van zoontje Luuk. Luuk bleek een hartafwijking te hebben, maar wat precies de gevolgen zouden zijn, konden ze niet met zekerheid zeggen. Wat doe je dan? Breek je de zwangerschap af of laat je het ‘lot’ beslissen? Eefje neemt je mee in haar reis en geeft antwoord op de vraag: Hoe maak je de keuze voor ‘zwangerschapsafbreking‘?

1# Hoop na meerdere miskramen en verlies baby

Hoe houd je na meerdere miskramen en het verlies van je baby hoop op het krijgen van een gezond kindje? Ruth is moeder van drie kinderen en weet hier alles van.

Soms lijkt het alsof iedereen gemakkelijk zwanger raakt en een gezond kindje krijgt, maar helaas is dit niet voor iedereen weggegelegd. De wens, het zwanger worden en een gezond kindje op de wereld zetten, kan een hobbbelige weg zijn met o.a. frustratie, verdriet, afscheid en eenzaamheid. 

Miskramen en babysterfte komen voor, maar ‘we’ praten er liever niet over. In deze aflevering gaan we er wel dieper op in, want hoe houd je hoop en hoe ga je met het verlies om? Ook wanneer je dochter van een maand oud sterft? Vandaag spreek ik met Ruth. Ruth maakte zes miskramen mee, verloor haar baby en is ook moeder van twee gezonde kinderen. Openlijk vertelt ze haar verhaal en geeft ze antwoord op de vraag ‘Hoe houd je hoop op een kind?’