#11 Slecht nieuws bij 13 weken echo en wat gebeurt er als je kiest voor zwangerschapsafbreking?

De 13 weken echo. Super leuk weer een echo erbij. Weer een moment dat je je kindje kan zien rondspartelen in je buik. Hoor ik je denken. Maar is het wel zo leuk? Want, wat als je slecht nieuws te horen krijgt bij de 13 weken echo? Jill (22 jaar) is zwanger van haar eerste kindje als zij slecht nieuws krijgt bij de 13 weken echo. Dit gebeurde pas op het laatste moment in de afspraak, namelijk bij de nekplooi meting. 

De verdikking is wel 7,8 milimeter terwijl deze gewoonlijk niet dikker is dan 3 milimeter. Tijdens het wachten op een vervolgafspraak in het ziekenhuis, hopen Jill en haar vriend dat de meting niet goed is uitgevoerd. Helaas is dat niet het geval, waarop ze besluiten een vruchtwaterpunctie en een spoed NIPT te willen. 

Ondertussen voelt Jill de baby al wel al bewegen in haar buik. De uitslag van de NIPT volgt: Hun dochtertje heeft een geslachtschromosoom afwijking genaamd het Syndroom van Turner en ze heeft maar 1% kans om levend geboren te worden. Jill vraagt zich af: ‘Gaan we hopen en wachten op die ene procent?’ Het antwoord is nee, en ze besluiten daarom tot zwangerschapsafbreking over te gaan. 

Benieuwd geworden naar Jill’s proces? Jill vertelt krachtig over haar ervaring met het slechte nieuws bij de 13 weken echo, hoe zij haar bevalling meemaakte, hoe ze afscheid namen van hun mooie dochtertje en hoe ze nu twee maanden verder in het rouwproces staat. Luister nu deze aflevering.

PS. Zet deze aflevering wat harder aan, want hij is met een nieuwe microfoon opgenomen waardoor ik het bereik ervan nog niet helemaal goed inschatte. Je hoort mij op een gegeven moment zachter in de opname. Mijn excuses!

Wil je hulp bij de verwerking van het verlies van je kindje? Of wil je meer weten over mij, Gina Spierenburg?