Module 3: Do's and don'ts voor de omgeving
Cursus: Verwerking van zwangerschapsverlies
Do's voor je omgeving kort na het verlies
Hieronder volgen tips die je omgeving voor jou/jullie kunnen doen. En wat je ook aan hen zou kunnen vragen. Het kan zijn dat ze letterlijk aan je vragen ‘Wat kan ik voor je doen?’. Natuurlijk kun je alles zelf, maar ik hoop dat je jezelf gunt dat er wat uit handen genomen mag worden, dat je extra liefdevolle aandacht krijgt en dat jij jezelf dus toestaat om te ontvangen, zonder dat je voelt dat je iets terug moet doen. En voel je vrij om dit aan hen door te sturen.
Don'ts voor je omgeving
Je omgeving zal vanuit hun allerbeste intentie je willen helpen, ondersteunen, naar je luisteren. En tegelijkertijd kunnen ze onzeker zijn of ze het wel goed (genoeg) doen, het juiste zeggen, genoeg aandacht geven. Noem maar op. En het lastige is dat je soms hun onhandigheid, ongemakkelijkheid moet opvangen. Die jou ook nog eens heel pijn kunnen doen. Waardoor je misschien wel wat meer afstand neemt. Of dat je verwacht van een aantal mensen om je heen dat ze er meer voor je zouden zijn. Helaas hoort dit er ook helemaal bij. En daar mag je echt verdrietig om zijn. Balen. Boos. Neem ook hiervoor de tijd om de opmerkingen of juist het gemis te verwerken.
Do's voor je omgeving langere tijd na verlies
Wanneer de tijd verstrijkt zul je merken dat je omgeving weer bezig gaat met hun eigen leven en zullen ze minder bij je inchecken hoe het met je gaat. Misschien ook wel omdat ze zien dat je lekker lijkt te gaan en ze je niet verdrietig willen maken. Mochten ze tips nodig hebben wat ze ook verderop in de tijd kunnen doen, dan is het zeker de moeite waard om het volgende filmpje te bekijken en met hen te delen.
Reflectievragen
- Bij wie van jouw familie of vrienden durf jij echt al jouw emoties te laten zien?
- Zoek jij deze persoon genoeg zelf op en vraag je genoeg om steun wanneer je bij diegene bent: 'Mag ik even tegen je aan zitten? Kan je een arm om me heen slaan? Kan je alleen even naar me luisteren, want ik voel me zo verdrietig en wil het graag met je delen?'
- Maar juist ook wanneer je alleen bent, je heel verdrietig bent en eigenlijk behoefte hebt aan een luisterend oor. Het kan zo moeilijk zijn om dan uit te reiken. En tegelijkertijd kan het zo helend en waardevol zijn om het wel te doen en te ontvangen waar je behoefte aan hebt. Een appje sturen: 'Kun je me even bellen, ik ga niet lekker of ben heel verdrietig.' Juist door het niet te doen, kun je je nog eenzamer voelen.
- Weet dat je omgeving het heel fijn vindt als ze kunnen helpen en van betekenis kunnen zijn alleen weten ze niet altijd hoe en wanneer. Wat zou jij hen kunnen vragen?
- En welke mensen 'stellen je teleur', 'doen je verdriet' enz. door hun afwezigheid? Sta jij jezelf toe om ook deze pijn te voelen? Zo, nee hoe zou je hier meer ruimte voor kunnen maken?
Heb je behoefte aan een luisterend oor?
Je bent welkom in mijn praktijk in Landsmeer. Is dat niet haalbaar voor je dan is online ook een optie.
Wanneer: maandag of dinsdag
Tijd: 60 min.
Investering: 125 euro incl. BTW particulier tarief
Wist je dat veel werkgevers coaching voor je reintegratie traject vergoeden?
Meerdere vrouwen hebben een pakket van 5 sessies vergoed gekregen. Mail me voor het zakelijk tarief.